diumenge, 8 de febrer del 2009

Aprendre entre fogons

*Article de Cristina Domene, L'Actual 

L’Aula de Cuina de Castellar forma futurs cuiners i cambrers

Els alumnes i la professora San Nicolás, a les instal·lacions de cuina de l’edifici dels Safarejos. || Josep graells


L’aula de cuina de Castellar del Vallès no és només un lloc on aprendre a elaborar receptes. El curs d’ajudant de cuina impartit pel Departament de Promoció Econòmica i Ocupació de la vila (DPEIO
) té com a objectiu que els alumnes adquireixin els coneixements necessaris per desenvolupar-se dins de la cuina com a ajudants, però també com a cambrers a la sala del restaurant. El curs que dura de l’octubre al març, amb pràctiques incorporades a restaurant,
té com a finalitat que els alumnes, que estan en situació d’atur, puguin inserir-se més fàcilment al mercat laboral. Susana San Nicolás és la professora de cuina. Durant cinc hores i mitja, de dimarts a divendres, els alumnes aprenen tècniques de cuina, vocabulari específic, i fan la misse en place, és a dir, la preparació prèvia. És una aprenentatge molt pràctic: “La manera d’aprendre és cuinant. Cada dia preparen el dinar per a ells i els dimecres i dijous, a més,
per al servei de restaurant del propi curs, on poden menjar fins a 20 comensals.
Això no és cuina ràpida. Treballen molt i agafen molta experiència”. Els dilluns la classe està dedicada als coneixements de sala. La professora, Ana Vicen, s’encarrega d’ensenyar tècniques
com la correcta distribució dels coberts, la manera de servir o com prendre nota.
L’alumne Xavier Ruiz explica que està aprofitant l’atur per fer el curs: “La meva idea és buscar treball quan acabem al març”. Hafida Tair afirma: “El meu objectiu és conèixer els mètodes de la
cuina catalana, trobo que és molt profunda”. L’aprenent Jonatan Cabalgante abans treballava com a lampista “Aquest curs m’està obrint unes portes que mai m’havia pensat”. D’altra banda, Maria García manifesta que tots els companys tenen moltes ganes de realitzar els 15 dies de pràctiques a un restaurant: “Serà el moment de la veritat, de posar en pràctica el que hem après al curs”. 

La mestra de cuina ensenyant rebosteria. || Josep Graells










Al restaurant del curs, “El Palauet”, fan les pràctiques de sala. || Josep Graells