dimarts, 28 de juliol del 2009

Eines per adaptar-nos al nou món productiu

El nombre d’aturats s’ha reduït aquest últim mes. Ja des del mes de gener l’evolució mensual de la taxa d’atur registrat mostrava una contenció en el ritme de creixement, però les últimes dades oficials d’atur comarcal (del mes de juny) són les primeres que han presentat una variació mensual positiva des de l’inici de la crisi.

Al Vallès Occidental, la taxa d’atur es situa al 14,2% (un 3,5% menys que el mes anterior). A Castellar del Vallès, la desocupació recula amb major magnitud, i s’estableix en un 13,3% (un 4,4% menys que el mes de Maig). Serà important, però, conèixer el comportament de les dades els mesos de setembre i octubre, quan podrem constatar si es tracta ja d’una tendència consolidada o, com aventuren algunes previsions, hi haurà un nou creixement o una estabilització de la taxa d’atur.

Des de les diferents administracions s’està fent un esforç per incidir en el canvi de model productiu que la ciutadania i, consegüentment, el mercat, reclamen. A Castellar del Vallès apostem inequívocament per una potenciació de la formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), així com per l’aposta en la capacitació en energies renovables.

La notícia de l’any per Promoció Econòmica ha estat la recent subvenció –per part del Ministeri d’Indústria a través del Plan Avanza2– de 2,3 milions d’euros per finançar el projecte del nou Espai Cívic de la Plaça Major (unit a l’antic Mercat, l’Auditori i l’Ateneu). El centre de coneixement servirà per potenciar, entre moltes altres qüestions, la qualificació de la ciutadania en TIC, així com l’emprenedoria en noves tecnologies i l’accés de l’empresariat i els comerciants a la modernització de la seva gestió i l’adaptació a una economia canviant i amb processos digitalitzats.

A la nova Nau de Formació, al Pla de la Bruguera, prevista per l’últim tram d’aquest 2009, hi tindrà cabuda la instrucció en energies fotovoltaiques i tèrmiques, a part de la formació en soldadura i metall. I tot això sense oblidar l’oferta formativa creixent en hostaleria i en feines relacionades amb la Llei de dependència, amb alts índexs d’inserció.

A l’horitzó un altre objectiu clar: que el tercer institut de Castellar tingui una bona orientació a la Formació Professional.