dimecres, 1 de juliol del 2009

Llei d'Educació de Catalunya


Avui és un dia important. S'ha aprovat la LEC, fita clau de la legislatura.

I no ha estat gens fàcil, sobretot si tenim en compte les protestes d'una part del professorat de l'Escola Pública.

Vaig tenir l'oportunitat d'escoltar la filosofia que persegueix la LEC de veu del seu màxim valedor, el Conseller Ernest Maragall, l'any passat al Vapor Llonch. El fet que s'hagi arribat a un consens entre CiU, ERC i PSC, demostra que es tracta veritablement d'una 'Llei de país'.

Desitjo profundament que el seu desplegament sigui un èxit. De fet, l'Escola de les generacions presents i futures, passarà des d'aquest Setembre per les mans de la LEC.

El contingut de la LEC (Font: vilaweb)

EL CONTINGUT DE LA LLEI

Competències. La Llei d'educació de Catalunya desenvolupa al màxim les competències de l'estatut en matèria educativa i compleix el mandat del Pacte Nacional per a l'Educació

Model educatiu propi. Defineix el servei d'educació de Catalunya tenint en compte els criteris d'equitat, suficiència, excel·lència i coresponsabilitat

Modernització. Aposta per l'autonomia dels centres, reforça el paper de les direccions dels públics i crea l'Agència d'Avaluació de Catalunya.

Cossos propis. Dóna la possibilitat de crear els cossos docents propis de Catalunya amb proves d'oposició catalanes amb procediments d'accés específics alhora que manté els drets dels actuals funcionaris docents.

Proximitat. Aprofundeix els mecanismes de coresponsabilització amb les administracions locals i preveu unitats de planificació com la zona educativa.

Convivència. Els centres educatius hauran de formular una carta de compromís en què s'expressi el marc de convivència que haurà de ser assumit per les famílies.

Llengua. Permet blindar el model lingüístic català i aposta decididament pel trilingüisme.

Pressupostos. La memòria econòmica preveu que quan es desplegui del tot, en un termini màxim de 8 anys, els pressupostos destinats a educació s'incrementin en 1.500 milions d'euros.

Inversió. En 8 anys, la inversió en educació haurà de ser equivalent al 6% del PIB.