dilluns, 19 d’octubre del 2009

Pla d'Innovació de la Conca del Ripoll

Enllaç al Pla d'Acció Municipal

El Pla d’Innovació de la Conca del Ripoll es consolida
www.avui.cat

El Pla d’Innovació de la Conca del Ripoll ha fet un pas més en la seva consolidació, des de la tarda de dilluns ja té el seu propi comitè estratègic que vetllarà per la implantació de les actuacions previstes en aquest full de ruta fins el primer semestre del 2010. El grup està constituit pels regidors i representants de les àrees de promoció econòmica dels ajuntaments de Sabadell, Barberà, Castellar, Sant Quirze, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa i Polinyà (en aquest últim cas, representat per la seva alcaldessa).

Des de principis d’any s’està desenvolupant la segona fase del treball que es contempla en el pla, vinculat a un projecte centrat en les activitats empresarials relacionades amb la salut liderat per Sabadell, ara ja amb la participació de Terrassa. A més, també hi ha una altre línia d’actuació que tracta les potencialitats de la indústria alimentària, especialment de l’auxiliar de l’alimentació, coordinat per l’Ajuntament de Barberà del Vallès. Per executar aquesta segona part de treball, que compta amb el suport d’ACC1Ó CIDEM|COPCA, s’ha contractat l’empresa Clúster Development.

Presentació dels resultats
Pel que fa a passar comptes dels resultats obtinguts, dimarts a les 9 del matí s’obrirà un plenari per totes les empreses del territori a Fira Sabadell on es farà incís en les conclusions obtingudes del projecte centrat en l’alimentació.

Al llarg de la sessió, que es tancarà a les 12 del migdia, hi participarà el gerent de dinamització de clústers d’ACC10 de la Generalitat, Joan Martí, la tinenta d’alcalde de Formació, Indústria i Innovació, Montserrat Capdevila, el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de Barberà, Xavier Garcés, i un representant de l’empresa Clúster Development, Lluís Ramis.

S’hi explicaran les conclusions extretes dels grups de treball realitzats fins al juliol, l’anàlisi de benchmarking d’experiències similars a escala internacional, la valoració de les entrevistes desenvolupades a entitats clau en el territori i el pla d’acció previst pels propers mesos. Igualment, està prevista la intervenció d’ACC1Ó per comunicar les línies de suport que s’ofereixen a les empreses en les accions que s’impulsen des de la dinàmica de clústers.

El principal objectiu de la presentació serà informar les empreses dels beneficis de participar en les properes accions derivades del clúster de l’alimentació. Fins a final d’any s’ha previst iniciar els mecanismes per dinamitzar el clúster i seguir fomentant accions entre els diferents agents.

Resultats de la primera fase
A través del Pla d’Innovació de la Conca del Ripoll, creat el 2007, es va fer el primer pas per identificar els clústers de la zona i després conèixer els agents que els conformen per poder valorar possibles mecanismes de coordinació i dinamització. En concret, gràcies a una anàlisi prèvia es coneix que la indústria alimentària i el seu sistema de valor concentra al sistema d’innovació territorial del Ripoll més de 100 empreses amb un facturació de més de 1.600 milions d’euros.

De fet, a la zona es concentra un subclúster de l’alimentació: el del packaging per a l’alimentació, que és el segon més important a Europa juntament amb el de la regió de l’Öresund (Dinamarca i Suècia). Pel que fa al clúster de salut, primeres firmes farmacèutiques i empreses de tecnologia aplicada i aplicable al camp de la salut, entre altres, tenen la seu al territori que, alhora, compta amb un agent tractor important com és el Parc de Salut a escala catalana i espanyola.