dilluns, 1 de març del 2010

Les empreses com a motor del canvi

Portem un parell d’anys de dificultats econòmiques severes. Treballadors, empresaris, comerciants, autònoms, persones en recerca activa de feina i administracions – tots els ciutadans i ciutadanes – tenen/tenim experiències extremadament properes de maldecaps relacionats amb la crisi.

Tots els Polígons d’Activitat Econòmica se n'han ressentit, i a casa nostra, malauradament també ha estat així. A Castellar comptem amb el Pla de la Bruguera i Can Carner – 193 Hectàrees-, i Can Bages en projecció, 20 Ha.

Analitzant les dades acabades de publicar a l’INSS, però, es pot fer un anàlisi de com està evolucionant la situació amb una alta dosi de realitat. Es pot fer un exercici simple: preguntar a gent, de perfil variat, quina percepció tenen sobre el tancament d’empreses al nostre municipi. En definitiva: quin percentatge d’empreses creuen que han cessat de la seva activitat durant tot el 2009.

Jo ho he fet, i la immensa majoria de les respostes han anat entre el 20 i el 30%, fet comprensible si tenim en compte aquest estat de desànim. La realitat, però, és que durant tot el 2009 el percentatge d’empreses del sector industrial i de serveis que han tancat és d’un 4’9% (més greu a la construcció, amb un 7’2%). Pel que fa als treballadors i treballadores autònoms/es ha caigut d’un 3’4% segons la Seguretat Social.

Tots aquests són evidentment indicadors dolents i indesitjables, però que permeten confirmar que més del 95% d’empreses del municipi estan fent mans i mànigues per tirar endavant, que estan deixant enrera el pitjor de la crisi amb sang, suor i llàgrimes.

La lectura que es fa des de les administracions locals i els organismes supramunicipals (Consorci d’Ocupació i Promoció Econòmica del Vallès Occidental, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya…) està permetent apostar per plans inequívocament orientats a cercar nous models i sectors productius.

El Pla d'Innovació de la Conca del Ripoll, integrat pel nostre municipi conjuntament amb Sabadell, Polinyà, Santa Perpètua, Barberà i Sant Quirze, està promovent 2 Clústers d'especialització i cooperació industrial al nostre territori, als sectors de l'Alimentació (i indústries auxiliars) i la Salut.

A la Plaça Major, s'està a la recta final de la construcció d'un Centre de Coneixement que, entre d'altres objectius per a tota la ciutadania, tindrà la missió de dotar de recursos formatius i tècnics a les empreses, comerciants i professionals que vulguin implementar millores en els processos productius, primant l'accés a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

Hi ha moltíssima feina per fer, i l'Administració local confia plenament en el potencial dels emprenedors i emprenedores de casa nostra com a generadors d'ocupació i de riquesa.

El futur el construïm entre tots i totes.

Joan Creus
Regidor de Promoció Econòmica
Article publicat a L'Actual nº 94