divendres, 3 d’octubre del 2008

La Formació, eina central de Promoció Econòmica

*article aparegut a l'aCTUAL

Davant d'una situació de crisi com la que estem visquent els últims mesos, les Administracions Locals, les més properes a la ciutadania, hem d'actuar sense complexes i amb realisme.

És evident que no podem actuar contra la crisi financera, l'energètica o qualsevol altre fenomen global l'epicentre del qual no controlem, però sí que podem incidir en pal·liar les conseqüències que se'n deriven i que afecten a persones, a veïns i veïnes que travessen complicacions provocades per aquest context.

Una de les eines en les que fem especial èmfasi és la Formació. En una situació de dificultats evidents per a trobar una feina digna, la Regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació ha d'oferir als seus usuaris i usuàries un major nombre d'opcions de Formació que incideixin a millorar la qualificació de les persones en situació d'atur.

En aquesta línia hem iniciat ja el Curs de Formació Ocupacional de Soldador/a d'estructures metàl·liques lleugeres i el 13 d’Octubre el d’Ajudant de cuiner/a. D’aquestes dues especialitats ja ens n’hem assegurat el finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya per l’any 2009. Durant el mes d'Octubre es resoldrà l'ampliació de l'oferta de cursos per aquest any.

De la mateixa manera, hem apostat molt fort en la Formació pers als joves. En col·laboració amb les Regidories d’Educació i Benestar Social, i comptant també amb el finançament del SOC i l’autorització del Departament d’Educació de la Generalitat, el dilluns 29 de Setembre s’ha iniciat el Programa de Qualificació Professional Inicial dirigit a joves que no han assolit el Graduat en ESO i volen seguir formant-se per inserir-se dignament al mercat laboral.

Més de 150 persones hauran passat aquest 2008 per l’'Informàtica al teu abast', programa per acostar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a la ciutadania.

Conjuntament amb la Creu Roja hem realitzat un Curs de Primers Auxilis per a Treballadores Familiars.

Pel que fa a la Borsa de Treball, en els últims mesos hem duplicat el nombre d’entrevistes individuals i de sessions grupals per atendre l’augment d’usuaris i usuàries, que ha passat d’una ràtio de 15-20/dia a 30-35/dia.

Els Plans d’Ocupació que començarem a ofertar durant les properes setmanes comptaran amb noves especialitats adaptades a la situació actual de necessitats d'inserció.

Pel que fa a la implicació en les polítiques de la nostra comarca, Castellar del Vallès serà la seu de la propera reunió de la Comissió Executiva del Consorci per l'Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental. El COPEVO ha tancat un acord amb el Govern de la Generalitat, que destinarà 6 milions d’euros per posar en marxa un conjunt d’accions en matèria d’ocupació al nostre territori.

Des del Centre de Serveis es continuarà donant suport a l'Associació d'Empresaris de Castellar (ASEMCA) i l'Associació de Comerciants de Castellar (ACC) amb la signatura d'acords amb diferents entitats patronals com el Centre Metal·lúrgic i el Gremi d'Indústries Gràfiques per rebre Formació Contínua a la nostra vila. S'està dissenyant també un projecte de dinamització de l'ASEMCA per dotar-la de més recursos i serveis.

Totes aquestes accions s'emmarquen, doncs, en la voluntat política de dotar de més recursos formatius a les persones, l'únic capital indispensable pel progrés de la nostra societat.