dilluns, 8 de juny del 2009

Primers símptomes de recuperació?

L’índex de persones desocupades al nostre municipi era del 13,8% el passat mes d’abril, segons la taxa d’atur calculada en base a la Població Activa Local Estimada (PALE). Era una xifra menys dolenta que la de la nostra comarca –al Vallès Occidental era del 14,6%–, però es tractava d'una notícia negativa. Però aquesta tendència negativa d’abast mundial, desastrosa a tots els nivells, ha estat esmorteïda a casa nostra durant el mes de maig. A Castellar hem mantingut el mateix índex del mes anterior.

Trobem factors que poden explicar aquesta anhelada frenada de la desocupació a nivell estatal: per una banda, la temporada estival acostuma a generar llocs de treball associats al turisme, l’hosteleria i la restauració; per l’altra, el Fons Estatal d’Inversió Local (més conegut com a Pla Zapatero) comença a tenir un cert impacte sobre la generació d’ocupació –o, si més no, ha contingut la destrucció de llocs de treball–.

 No és moment, ni molt menys, de pensar que la tendència negativa s'invertirà de manera immediata. És probable que encara hi hagi alts i baixos en els propers mesos, però sí que cal treballar per fer que aquesta travessa del desert passi el més ràpid possible i que la ciutadania recuperi les opcions de tenir un treball digne per viure en llibertat. Des de l'Administració Local seguim ampliant els serveis a les persones en situació d'atur: oferim una oferta formativa més potent en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), i cofinancem –amb la Diputació de Barcelona– serveis d'orientació i inserció amb un major abast i efectivitat.

Des de la bona sintonia amb l'ASEMCA (Associació d'Empresaris de Castellar), l'ACC (Associació de Comerciants de Castellar), les entitats financeres i els gestors del municipi, els sindicats de la comarca i el Consorci per l'Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental, s'estan dissenyant i executant múltiples accions formatives, d'assessorament i de dinamització del teixit empresarial i comercial de la vila. Tasques liderades pels magnífics tècnics i professionals de l'Ajuntament. 

La constància en l'esforç de tots els agents socials –i de la ciutadania especialment– ens portarà a un segon semestre de 2009 on esperem que comenci a repuntar la situació. Ja portem massa mesos d'esforç i de patiment per massa persones, per massa famílies, i cal que ens hi deixem la pell per invertir les dades.