dimarts, 27 de gener del 2009

Mesures pels conciutadans i conciutadanes en situació d’atur.

Iniciem el 2009 amb les mateixes dificultats que vam començar a patir la segona meitat de l’any passat: l’abast de la crisi ja suposa la principal preocupació per la ciutadania.

És una realitat palpable al carrer i a qualsevol dels dispositius i serveis d’ocupació de l’administració, ja siguin estatals, autonòmics o locals, aquests últims sobretot. Per constatar-ho, només cal fixar-se en l’ultima enquesta del CIS, on la desocupació i els problemes de caire econòmic suposen les dues principals preocupacions dels enquestats, amb un 71'5 i un 58% respectivament.

A Castellar ens trobem, segons dades del desembre de 2008, amb un atur registrat nominal de 1.378 ciutadans i ciutadanes, que representa un 14'4% respecte la població activa, unes dades amb les mateixa tendència a tot el territori. El pitjor indicador és la comparativa amb el 2007: l’atur ha crescut al voltant del 50% en un any, i ha afectat de forma més clara a la població masculina, on gairebé s’ha doblat el nombre d’aturats (97'9%), per un més matisat 23,5% a la població femenina.

Des de l’equip de govern, seguint la declaració d’intencions del Pressupost 2009 on s’incrementen les partides destinades a l'Àrea Social, s’ha creat una comissió de seguiment de les mesures per pal·liar els efectes de l’augment de l’atur i respondre a les dificultats de la conjuntura actual.

Les primeres actuacions es reflecteixen en un augment dels recursos humans i dels horaris de servei i atenció als ciutadans i ciutadanes en situació d’atur, acompanyat d’una ampliació de l’espai destinat a les accions de Polítiques Actives d’Ocupació a Cal Botafoc.

Un servei innovador que entrarà en funcionament durant la segona quinzena del mes de febrer és l’Oficina única de servei a les persones en situació d’atur, que informarà sobre les ajudes existents, tant municipals com d’altres administracions.

Tal com es va acordar al Ple del dimarts 27 de gener, les persones que estiguin registrades al servei municipal d’ocupació i acreditin estar 3 mesos o més en situació d’atur, i acompleixin uns requisits determinats de renda (Família d’un membre: IPREMx1,21x1;   Família de 2 membres: IPREMx1,21x1,7; Família de 3 membres IPREMx1,21x2), podran rebre les següents ajudes:

- Bonificació del 50% en la matriculació i les quotes dels seus fills a l’Escola de Música i la Ludoteca municipal.

- Exempció del pagament de l’Escola d’Adults

- Bonificació del 50% de les quotes dels seus fills als clubs esportius i entitats que figurin al registre municipal d’entitats.

- Subvencions transport (s’aplica a als aturats la mateixa bonificació que a la gent gran i joves)

- Doblar l’ajut universal per infants de 0-3 anys.

- Bonificació de les quotes del Casals d’Estiu pels fills.

 De la mateixa manera, tots els llocs de treball que puguin requerir les empreses que executin obres relacionades amb el Fons Estatal d’Inversió Local, seran gestionades des del servei d’ocupació de l’Ajuntament. Per tant, és condició sine qua non ser usuari del Club de la Feina i de la Borsa de Treball del servei.

 A més, també a la segona quinzena de febrer és realitzarà una trobada informativa sobre les ajudes que el Govern estatal, a través de les entitats financeres, ofereix a les empreses.